lokakuun vallankumous (1917)
Lokakuun vallankumous oli Venäjällä marraskuussa (juliaanisen kalenterin mukaan lokakuussa) 1917 tapahtunut vallankaappaus, joka oli jatkoa helmikuun vallankumoukselle. Tapahtumat käynnistyivät, kun bolševikkipuolue syrjäytti Venäjän väliaikaisen hallituksen ja otti vallan työläisneuvostojen nimissä, perustaen Neuvosto-Venäjän.
Toinen vallankumous oli bolševikkien huolella suunnittelema ja keskitetysti johdettu vallankaappaus, toisin kuin spontaanimmin puhjenneet helmikuun mellakat. Bolševikkien suosio kasvoi nopeasti vuoden 1917 aikana, kun he lupasivat kansalle ”rauhaa, maata ja leipää”. Väliaikainen hallitus menetti sen sijaan suosiotaan viivyteltyään lupaamiaan uudistuksia sekä jatkamalla osallistumista ensimmäiseen maailmansotaan. Pietarissa tapahtunut vallanvaihdos oli lähes veretön. Sen sijaan Talvipalatsin hallinnasta, jossa väliaikainen hallitus tuolloin toimi, käytiin asellisia taisteluja.
Yhdessä helmikuun ja lokakuun vallankumouksia kutsutaan Venäjän vallankumoukseksi. Taistelu vallasta jatkui vallankumouksen jälkeen Venäjän sisällissotana, jota käytiin vuosina 1918–1922.